Ubisoft har nu släppt deras fjärde del i Assassins Creed serien, denna gången är det pirater som gäller. Vad tycker TeknikHype?
Vi har nu spelat Assassins Creed 4: Black Flag och kan direkt säga att skeppen passar in betydligt bättre i Västindien jämfört med USA:s östkust. Ubisoft har gjort ett nytt äventyr med en värld som är helt annorlunda och mer öppen mot tidigare delar i serien. Vi har varit i mellanöstern, Medelhavet, USA:s östkust och nu Väst Indien. Ubisoft har skapat en enorm ö-värld som man fritt kan segla runt i med sitt skepp och sina mannar. Du är kapten Edward och leder ditt skepp Jackdaw, här bjuds vi på tropiska miljöer, undervattensäventyr, hajfiske och en hel del andra roliga saker.
Handling
Du är karaktären Edward som ska resa iväg som pirat under en begränsad tid för att tjäna mer pengar till sin blivande familj. Under uppdraget så blir skeppet han jobbar på sänkt och han uppspolad på land med hjälp av vågorna. När du vaknar till på stranden så möter du en Assassin som var en del av attacken mot ditt skepp. Din nye bekant var i behov av att nå Havanna vilket du nekar hjälp till. Ni blir osams och du jagar honom genom ön.
Den Assassin du precis dödat hade ett behov av att komma till Havanna, du klär dig i hans kläder och tar hans roll. Väl i Havanna så möter du nya kontakter, goda som onda. Du blir allt mer insyltad i en mörk historia som tar dig längre och längre ifrån ditt hem i England och djupare in i livet som Pirat. Du blir kapten på Jackdaw och börjar plundra Spanska skepp för att bygga upp din respekt och skapa en större besättning.
Nu är det du mot Väst Indien!
Spelet
I mångt och mycket så påminner Assassins Creed 4: Black Flag en hel del om Assassins Creed 3 rent grafiskt. Miljöerna består självklart mer av tropiska miljöer jämfört med lövskogar och 1700-talets USA. Men man märker att Ubisoft inte lagt ner speciellt mycket tid på att fräscha upp grafikmotorn. Däremot är det märkbart mindre buggar, något som Assassins Creed 3 led av rejält mycket på alla plattformar. Man ska inte tro att Assassins Creed 4 är buggfritt, här kommer huvuden genom skeppsväggar, djur försvinner bakom stenar och en del andra märkbara buggar. Det är också en hel del framedrops i den versionen vi testat vilket får spelet att upplevas laggigt från och till.
Men överlag är det ett spel som bygger mycket på frihet och historia. Historia är det som är stommen i Assassins Creed-spelen. Allt utspelas i riktiga miljöer med riktiga karaktärer och stora historiska händelser. Vill man så kan man också läsa en hel del text om alla karaktärerna och slagen. Men det roligaste är utan tvekan att vara i Animus, den tekniska utrustning som tar dig från den moderna världen in i piraternas guldålder.
En ganska stor skillnad från tidigare spel är att man inte bjuds på någon konkret tutorial i spelet. Naturligtvis kommer det hjälp på vägen, men det blir inte alls uppstyltat på samma sätt som tidigare.
Gillar man spel med trovärdiga fiender så är Assassins Creed 4 inget för dig. AI:n (Artificial Intelligence) är mer eller mindre noll. Får en vakt syn på dig men du gömmer dig tillräckligt fort i en buske så är det bara gå en bit bort i busken samtidigt som vakten går mot busken. Ett annat exempel är om du sitter uppe i ett träd medans det står vakter under dig på marken (4 meter nedanför) och kollar rakt upp på dig, sitter du bara stilla så kollar de mest mot dig men bryr sig inte nämnvärt om det.
AI:n är väldigt viktig för många och det blir ett irriterande moment i Assassins Creed 4 då Ubisoft borde lagt i alla fall något krut på att få lite mer trovärdiga fiender.
Kontroller
Till skillnad från de andra versionerna så har såklart Wii U lite speciella kontroller med sin Gamepad. I stort sätt är det som tidigare delar. Du har en karta och din HUD på kontrollens skärm. Här kan du även stänga av HUD:en på TV:n för en mer filmisk känsla. Vill du spela på Gamepadens skärm så har Ubisoft löst det riktigt smidigt genom att trycka ner vänstra och högra analogspaken samtidigt när som helst i spelet.
Själva styrningen kan kännas rörig till och från då knapparna knappt räcker till, ibland kan en knapp göra två saker då du trycker snabbt eller håller inne knappen för att göra olika saker. Detta är inte alltid helt självklart, men något man kommer in i med tiden.
Havet
Hav och sjöslag bjöds vi på redan under Assassins Creed 3, men det märks att Ubisoft har jobbat en hel del på att förbättra denna delen av spelet. Det tackar vi djupast för vilket känns viktigare än grafiken då detta spelet utspelar sig en hel del på havet. Till skillnad från Assassins Creed 3 så spelar sjöslag betydligt större roll då du hela tiden måste samla på dig gods och laster för att kunna uppgradera ditt skepp och klara av större utmaningar. Din besättning måste också underghållas då du kan bli av med mannar under strider. För att få nya anhängare så kan du rädda folk som ligger i havet eller rekrytera via specifika platser i städerna. Naturligtvis tar du även över en del besättningsmän när du plundrar andra skepp.
Det är inte bara strider och besättning som har förbättrats utan även väder. Väderskillnaderna spelar stor roll när det kommer till seglingen då det nu kan komma riktigt stora vågor som kan slita ditt skepp i stycken, eller tornados som skadar ditt skepp. Detta gör att seglingen blir betydligt mer varierande och trovärdig.
Då en stor del av världen består av vatten så blir det en hel del tid i båten, om man vill. Det finns ett par saker som lagts till för att göra båtresorna mindre enformiga. Det ena är att du kan rädda folk i nöd och vidga din besättning. På samma sätt kan du även fånga upp last som ligger och flyter i havet. För det får du såklart nödvändiga saker som kläder eller annat som är bra att ha eller sälja.
Vill man resa med båten men vill att det ska gå fort så har Ubisoft lagt till travelspeed vilket zoomar ut båten så du får en bättre överblick, nackdelen här är att det blir mycket svårare att svänga så detta är bäst på relativt öppet vatten.
Sist men inte minst så har vi fast travel som tar dig till tidigare besökta platser direkt. Detta påminner en hel del om de underjordiska gångar som fanns i Assassins Creed 3.
Jakt
Jakten som infördes i Assassins Creed 3 kommer också tillbaka i Assassins Creed 4. Denna delen av spelet känns dock lite mindre trovärdig på sina ställen då djurlivet känns lite mer tillagt i Väst-Indien jämfört med de lummiga skogarna i USA. Första ön man kommer till när man ska lära sig jaga är mer eller mindre minimal och skuggiga ytor är näst intill obefintliga. Här lever dock både leguaner och större kattdjur tillsammans.
På större öar känns dock djurlivet mer relevant och främst blir det riktigt intressant när man fångar haj i en eka mitt ute i havet.
För att dra mer nytta av jakten i detta spelet så är det ett större “tvång” att jaga då man kan uppgradera sin utrustning med hjälp av päls eller ben. Behöver du nya giftpilar så är djurben perfekta materialet, eller ett hölster till dina pistoler? Då är en päls från ett djur bra att ha.
Ett Liv som pirat
Vad är en pirat utan skattkistor? På Väst-Indiens alla öar har Ubisoft placerat ut skattkistor åt dig som du kan hitta med hjälp av skattkartor som du finner hos lik runt om i världen. Skattkartorna är en rolig del av spelet som ger dig lite extra digital valuta och andra värdesaker. Det är inte helt självklart alla gånger att hitta skatten ens med kartan då de är “handgjorda” och kan vara spridda hur som helst jämfört med sitt mål. Detta är dock en bra sak att lägga i av Ubisoft för de som gillar att utforska och resa runt med sitt skepp.
Multiplayer
När det kommer till multiplayer så är det online som gäller. Här kommer du inte ut på havet då den möjligheten tyvärr inte finns. I stort sätt så påminner det en hel del om onlineläget i Assassins Creed 3. Den största skillnaden förutom de nya kartorna, karaktärerna och Game Lab är det faktum att det faktiskt går att spela online på detta. Jag hade personligen stora problem med att komma ut i onlineläget i Assassins Creed 3 till Wii U, jag var heller inte ensam då några Googlesökningar visade att det var många där ute som hade samma problem med Wii U-versionen.
Men i Assassins Creed 4 så fungerade det direkt vilket var väldigt trevligt. Ja, Game Lab. Game Lab är ett nytt läge där du själv kan göra dina onlinematcher. Du väljer vad matcherna ska gå ut på och vad det ska vara för regler. Dessa matcher delas sedan ut i sektionen Game Lab där andra spelare kan köra dina matcher.
Omdöme
Assassins Creed 4: Black Flag är ett spel som varken förvånar eller gör en besviken. Har man spelat tidigare delar i serien så är man säkerligen van vid de buggar Ubisoft missar. Är man inte van så får man helt enkelt ha överseende och njuta av den stora världen som är öppen för dig. Detta är dock inget argument för att inte påverka betyget. Assassins Creed 4: Black Flag får en klockren bra-stämpel. Det är ett bra ihopsatt äventyr som lider av diverse mjukvarufel. Men Ubisoft har utvecklat serien än en gång vilket har varit för det positiva. Än en gång säger vi dock att vi hoppas nästa Assassins Creed blir lite mer genomarbetat då grunden är ett riktigt bra spelkoncept. Snabb action med mycket akrobatik och klättring!