40 Gbps på ett avstånd av 1 km, på frekvensen EHF 240 GHz. Nytt världsrekord?

Forskare vid Fraunhofer Institute and Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland har med god framgång sänt 40 gigabit per sekund på ett avstånd av en kilometer via trådlös länk, det blev härmed ett nytt världsrekord. Teknologin är via ”Millilink”, det är samma hastighet som det snabbaste kommersiella fiber optiska länkarna. Samtidigt kan detta innebära ett genombrott för backbones och bredbandsleverantörer som i sin tur kan skicka ut fiber hastighet till landsbygder och annat som inte har fått fiber utrullat ännu.

Den mest avancerade WiFi teknologin 802.11ad klarar av runt 7 Gbps över ett avstånd på ett par meter bara. Rent teoretiskt så kan denna tekniken användas på längre avstånd, men inte ens med 8 antenner så maxar den bara ut hastigheten 7 Gbps.

För att uppnå 40 Gbps (en överföringshastighet av ungefär 5 GB/sek, eller en blu-ray skiva på fem sekunder), så har de tyska forskarna använt sig av ett massivt 80 GHz block av trådlösa spektrum mellan 200 och 280 GHz. För att göra en jämförelse, ditt trådlösa nätverk hemma ligger på ungefär 20Mhz. Så med denna jämförelse så kan man förstå att du kan pressa in mer data över ett frekvens omfång av 80 GHz. Med lite hjälp av multiplexin så bör inte 100 Gbps vara särskilt svårt att uppnå heller.

Källa: www.extremetech.com

Tidigare artikelRykte: Samsung Galaxy S4 mini hittas i webbkataloger
Nästa artikelRykte: HTC One phablet innan 2014

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn