Företaget Iceotope har tillsammans med några forskare från Leeds universitet i England kommit på en ny typ av slutet kylningssystem för servrar som ska dra mycket mindre energi än nuvarande luftkylda lösningar.

Den nya lösningen bygger på att man sänker ner hela servern i en icke ledande vätska som leder värme 1000 gånger bättre än luft, vätskan cirkuleras sedan från botten av kabinettet till toppen med hjälp av en tyst vattenpump där det kyls av från ett separat system med kallvatten helst från en å eller regnvatten för att inte slösa med rent vatten, för att sedan sjunka ner mot botten igen med gravitationens hjälp.

Det separata kylsystemet leder sedan värmen till värmeväxlare där värmen kan användas till att värma upp kontor eller andra byggnader runtomkring serverhallarna. Enligt Iceotopes tester så drar detta kylsystem bara 80 W ström för att kyla 20 KW servrar vilket gör att detta system drar mellan 80%-97% mindre ström än ett traditionellt system med luftkylning. Vattensystemet är också effektivt på att hålla värmen från servrarna borta från själva serverhallen något som har krävt extra fläktar för att hålla temperaturen under kontroll tidigare.

En annan stor fördel med ett slutet system är att man behöver inte vara lika noga med att
luften som ska kyla servrarna är dammfri, man skulle kunna placera en
serverhall i en extrem miljö som öknen säger Dr Nikil Kapur
en av forskarna som har jobbat med projektet. En annan fördel med det
vätskekylda systemet är att det är helt tyst, flera stora fläktar låter väldigt
mycket men med det här systemet skulle du kunna ha ett flertal servar ståendes
i klassrummet utan att det stör någonting.

Iceotopes ambitioner stannar dock inte vid serverhallarna utan man vill även få ut
tekniken till hemmen. Man tänker sig att man ska kunna koppla in både tv:n och datorn,
två elektriska saker som i de flesta har i sina hem, till värmesystemet för att
kunna sänka sina andra värmekostnader.

Iceotope är inte det första företaget som har experimenterat med vätskekylning av servrar, datorentusiaster har använt  olika sorters ickeledande vätskor i flera år men det har inte tidigare varit ett företag som har kunnat skylta med en  energibesparing på upp till 97%. Världens datacenter använder enligt uppgift 31 GigaWatt ström varje år och en stor del  av den strömmen är enbart för att kyla alla servrar så om det här systemet börjar användas mer så kommer vi utan  tvekan spara en stor del onödig energi.

En av forskarna som har varit med på det här projektet visar även upp hur man kan sänka ner en telefon i vätskan man  använder sig av utan att den verkar ta någon sorts skada.

Källa: Leeds universitet

Tidigare artikelNyhet: Windows 8 växer sakta men säkert
Nästa artikelRykte: Star Wars 1313 utvecklingen tar en paus

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn