Samsung’s andra Nexus-telefon, Galaxy Nexus, tappar allt mer stöd. Efter tre år blir den allt svårare att uppdatera till senaste versionen.

Samsung Galaxy Nexus tillförde en hel del när den släpptes för tre år sedan, högupplöst SuperAMOLED, mjukvaruknappar, NFC och framförallt Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Förra året lanserade Google Android 4.4 KitKat och gick ut med att Galaxy Nexus inte längre kommer få några officiella uppdateringar. Tack vare inofficiella utvecklare som CyanogenMod (CM) och ParanoidAndroid (PA) så kunde användarna hänga med under KitKat eran ändå.

Anledningen till att Google själva slutade uppdatera telefonen var att Texas Instrument, som tillverkade processorn (OMAP 4460), inte längre gav stöd för den. Detta gjorde det svårare för Google att erbjuda en stabil och bra mjukvaruuppdatering till Galaxy Nexus.

CM lämnar Galaxy Nexus

Till följd av Texas Instruments val att inte längre uppdatera OMAP 4460 så fick inofficiella utvecklare stödja enheten så gott de kunde. Nu har dock CM gått ut med att även dom kommer sluta stödja Galaxy Nexus med uppdateringar till Android 5.0 som väntas släppas under hösten. Även detta beror på det ouppdaterade chippet OMAP 4460. CM själva säger att det är mer nackdelar än fördelar att fortsätta utveckla mjukvara för Galaxy Nexus och det är också den officiella anledningen till varför de slutar utveckla för enheten. För de som ändå vill pressa in senaste Android i deras gamla trotjänare så finns det fortfarande inofficiella utvecklare som satsar på telefonen så som, tidigare nämnda, PA.
Förutom Galaxy Nexus kommer de även tappa stöd för andra processorer i samma situation som OMAP 4460, så som äldre Tegra och Exynos-processorer. 

Övriga Nexusfamiljen?

En av de största försäljningspunkterna med en Nexus är just mjukvaruuppdateringar, så när Google först gick ut med att de avbryter stödet för Galaxy Nexus med Android 4.4 KitKat så blev många användare besvikna då det bara hade gått två år. Flera frågade sig också hur det kommer bli med nästa generations Nexus, Nexus 4 från LG. Det positiva är att LG, till skillnad från Samsung, använde sig av Qualcomm till deras processor i Nexus 4. Qualcomm är betydligt större inom hårdvara för mobiler än Texas Instruments och Android 5.0 är den tvåårsuppdatering som Android 4.4 var för Galaxy Nexus, skillnaden här är att Nexus 4 kommer få officiell uppdatering av Android 5.0. Redan idag kan man ladda ner en utvecklarutgåva av Android 5.0 om man inte riktigt kan hålla sig. Så förhoppningsvis kommer vi få se stöd för Nexus 4 under minst en treårsperiod.

Källa:
Android Authority

 

Tidigare artikelVideo: Microsoft köper upp Mojang
Nästa artikelPodcast: Teknicast #78

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn