Under gårdagens event lanserade Apple ny hårdvara, men också ny mjukvara. Apple Pay är den digitala plånboken för de som använder iPhone/ Apple Watch.

Då var dagen här när iPhone får NFC och Apple lanserar en riktig digital plånbok. Det har legat en digital plånbok under ytan i flera år nu och bubblat, frågan är om Apple gör att tekniken blir aktuell i vår vardag med Apple Pay? Ska vi se till historien så är det inte omöjligt att Apple Pay gör att denna marknaden accelererar något och blir aktuell på riktigt. Google lanserade deras Google Wallet för flera år sedan och Androidtelefoner har haft NFC som standard ett par år nu, men vi kan ändå inte betala våra nya byxor med vår telefon i affären. Det Apple jobbar mycket med är kontakter och avtal, tar de med sig de största aktörerna på marknaden så följer de mindre efter, förhoppningsvis.

I affären

Apple har, i vanlig ordning, en rad butikskedjor att visa upp när de lanserar en ny sak, så även denna gången. Med sig har de McDonald’s, Toys ’R’ Us, Subway, Nike, Disney och flera. Detta är för den Amerikanska marknaden och troligtvis kommer Apple jobba vidare för att erbjuda sin tjänst hos fler kedjor ju mer det sprider sig ut i världen.
Det som Apple har till sin fördel är att butiker och företag gärna hoppar på deras tåg då iPhonen är en hypad produkt som folk vill ha, därmed satsar ofta butikskedjor runt om i världen på Apples produkter, hur ofta ser man exempelvis ett ställ med iPhone-fodral i olika butiker?

apple-pay-1

Användning

För att använda Apple Pay så krävs det att ditt Visa, Master Card eller American Express-kort är kopplat till ditt Apple-ID/iTuneskonto. Därefter är det bara att lägga telefonen mot en kompatibel platta och hålla tummen på TouchID-knappen för att registrera att det är du som betalar med telefonen. Det hela ser såklart smidigt ut på Apple’s filmer, men med tanke på att TouchID faktiskt fungerar relativt snabbt så kan vi nog räkna med en smidig tjänst jämfört med att sätta i sitt kort i en dosa, slå in en kod för att där efter vänta på registrering av betalningen. Det som är det stora hindret är såklart att butiker eventuellt inte börjar använda detta, så man inte kan utnyttja eller förlita sig på funktionen.

Säkerhet

När det kommer till en digital plånbok så vill vi såklart att våra pengar ska vara säkra. Apple påstår att den säkerhet som ligger i Apple Pay ska vara av första klass. Allt är kopplat till ditt AppleID och under betalningen ser varken användaren eller butiksbiträdet kortnummer eller säkerhetskoder. För att genomföra en betalning/överföring så krävs TouchID som ska vara en extra säkerhetsåtgärd. Apple Pay lagrar heller inte vad som har köpts och/eller hur mycket det man köpt kostar, detta är något som kan vara både positivt och negativt. Tänk om din iPhone/ditt AppleID kunde vara en digital kvittosamlare utöver betalningsmedel. Säg att du köper en TV så sparas kvittot och garantin på ditt AppleID så du slipper tänka på att behålla det fysiska kvittot. Detta kan förstås vara en funktion som kommer. Likt TouchID och dess lansering så startar Apple på topp när det kommer till säkerhet och lagring av data.

När får vi då se denna funktionen i Sverige? Apple har inte gått ut med någon information om datum eller tid för en Svensk lansering än. Apple Pay kommer släppas i USA nästa månad i samband med iOS8. Får vi hoppas så släpps det i Sverige våren 2015, men det är nog inget vi ska räkna med, eller?

Tidigare artikelNyhet: Apple lanserar iPhone 6, iPhone 6 plus och Apple Watch
Nästa artikelTest: Huawei MediaPad Honor X1

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn