Brusreducerande hörlurar är bekvämt att använda och något som blir allt vanligare, men detta kan även påverka vår hörselförmåga och utveckling.
Brusreducerande hörlurar har blivit en självklar del av vardagen för många, men nu varnar experter för en potentiell koppling mellan långvarig användning och en ökning av auditiv perceptionsstörning (APD). Detta är en hörselstörning som inte påverkar öronen direkt, utan snarare hjärnans förmåga att tolka ljud.
Ökning av APD bland unga vuxna
Flera audiologavdelningar inom det brittiska sjukvårdssystemet NHS har sett en ökning av unga som remitteras för utredning av sin hörsel, rapporterar BBC. Det som särskiljer dessa fall är att traditionella hörseltester inte visar någon fysisk hörselnedsättning, men de drabbade har ändå svårt att urskilja tal i miljöer med bakgrundsljud.
Renee Almeida från Imperial College Healthcare NHS Trust förklarar att många av dessa patienter upplever svårigheter i bullriga miljöer som restauranger och barer, där samtal lätt förloras i sorlet.
En falsk ljudmiljö kan påverka hjärnans utveckling
Ett exempel är 25-åriga Sophie, som växte upp i en tyst lantlig miljö men efter flytten till London började använda brusreducerande hörlurar upp till fem timmar per dag. På universitetet undvek hon föreläsningar på plats eftersom hon hade svårt att uppfatta vad som sades i klassrummet och föredrog inspelningar med undertexter.
Enligt hennes audiolog kan långvarig användning av brusreducerande hörlurar ha bidragit till hennes problem. Claire Benton från British Academy of Audiology förklarar att hjärnan lär sig att filtrera bort bakgrundsljud genom exponering och träning.
Om man konstant använder brusreducerande hörlurar kan denna naturliga förmåga försvagas eller försenas i utvecklingen.
– Du skapar en falsk miljö där du bara lyssnar på det du vill höra och slipper anstränga dig, säger Benton. Hjärnans förmåga att hantera språk och bakgrundsljud utvecklas inte fullt ut förrän i sena tonåren, vilket innebär att överdriven användning av brusreducerande hörlurar i ung ålder kan påverka denna process.
Behövs mer forskning om kopplingen
Tidigare har APD främst diagnosticerats hos personer med neurodiversitet, hjärnskador eller som haft öroninfektioner i barndomen. Men den ökade förekomsten bland unga vuxna utan tidigare riskfaktorer väcker frågor om nya orsaker.
Audiologer efterlyser nu fler studier för att undersöka sambandet mellan långvarig användning av brusreducerande hörlurar och utvecklingen av APD.
Även om hörlurarna kan vara en räddning i bullriga miljöer, finns det skäl att fundera på hur de påverkar hjärnans sätt att hantera ljud på lång sikt.