Intel har nu presenterat deras senaste Intel ”Comet Lake-H” som är det 10000-serie för bärbara klockade enda upp till 5,3 GHz.

Intel visar verkligen att processorer på laptops bland annat kan vara riktigt kraftfulla, såpass kraftfulla att dom jämförs med processorer till stationära maskiner.

Kodnamnet på den nya processor serien är ”Comet Lake-H” eller kort och gott Intel tionde generation processor som kommer med hela nya 10000-serie.

Som ni kanske redan listat ut kommer även denna generationen att ingår i arkitekturen Skylake vilket tillverkas på 14 nanometer. Men det finns flera nyheter och en av dom stora nyheterna är hur Intel lyckats få till riktigt höga klockfrekvenser vilket ökar prestandan rejält för spel bland annat.

Intel Core 10000-series

Det handlar till en början totalt om sex modeller där vi hittar Core i5-10300H längst ner och på toppen hittar vi Core i9-10980HK. När det gäller just Core i9-10980HK ska man med Intel TVB komma upp i 5,3 GHz på endast två kärnor och temperaturen ska då inte överstiga 65 grader. Andra exempel är maximal klockfrekvens på 5,2 GHz men med temperatur på max 85 grader eller till sist 5,1 GHz och då max 100 grader.

En annan detalj att tänka på är att Core i9-10980HK har TDP på 45 W vilket gör att kylaren i laptopen med denna processor måste kunna hantera dessa utetemperaturer och samt klockfrekvenser. Dock kommer tillverkarna kunna ändra detta till max 65 W om en bättre kylning finns tillgänglig.

Intel Core 10000-series

Något som alla sex modellerna har gemensamt dock är att DDR4-stödet har blivit bättre och går nu upp till 2 933 MHz istället för 2 666 MHz vilket känns OK. Dock kommer man ”endast” kunna använda sig utav 128 GB ram totalt. Alla modellerna kommer även ha stöd för UHD Graphics 630 men som jag inte tror många kommer lägga allt för mycket energi på.

Något som Intel lagt mycket krut på i presentationen för den nya generation processorer är att man har lagt stor fokus på kreatörer och gamers där prestandan spelar stor roll. Mer än 50 procent av alla speldatorer som säljs idag används mer av kreatörer än av just dom som spelar men det är fortfarande fokus på topprestanda för båda.

Intel Core 10000-series

Kort och gott så har Intel lyckats ta fram riktigt imponerande processorer till laptops som vi garanterat kan se som kraftpaket framöver och kombinera dessa processorer med kraftfulla grafikkort kommer nog kunna ersätta mångas stationära maskiner idag och istället gå helt med en laptop kopplat till större skärmar.

Tidigare artikelMicrosoft Teams och Slack pratar med varandra
Nästa artikelNvidia presenterar RTX 2080 och 2070 Super till bärbara

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn