Dagen har äntligen kommit då Intel presenterar en ny processorfamilj som denna gången bygger på en helt ny arkitektur.

Det tog Intel fem år att äntligen komma med en ny arkitektur av sina processorer men nu är det alltså äntligen dags.

Rocket Lake bygger på den helt nya arkitektur Skylake som tyvärr fortfarande kommer bygga på 14-nanometertekniken, men här har Intel ändå lyckats få till många funktioner och få till bra prestanda i sina processorer. Att man inte gått över till 10 nanometer ska vara för Intel haft problem med tillverkningen och valde då att behålla 14 nanometer.

Med hjälp av Skylake så har klockfrekvensen på dom flesta processorer i Rocket Lake-serien blivit betydligt högre. Intel har lyckats få upp klockfrekvensen till 5,3 GHz utan någon överklockning.

Intel har valt att utrusta Rocket Lake med max åtta kärnor och anledningen till att det inte blivit fler är att kretsen i sig skulle bli alldeles för stor, eftersom det finns en integrerad grafikdel som Intel inte vill bli av med fick dom helt enkelt nöja sig med åtta kärnor denna gången.

Intel Rocket Lake

Med hjälp av Skylake så får vi bland annat nya minneskontroller som har fortsätter ha stöd för DDR4 men klockfrekvensen skruvas nu upp istället från 2 933 MHz till 3 200 Mhz. Vill man överklocka sina minnen så berättar Intel att detta ska vara relativt enkelt och smärtfritt, men som vanligt på egen risk.

Vi kommer fortfarande dra nytta av Socket LGA 1200 som vi tidigare känner igen från ”Comet Lake” Core 10000-serien, så har man redan ett moderkort med styrkretsarna Z490 eller H470 idag så är detta bakåtkompatibelt med dom nya processorerna från Rocket Lake. Sitter man dock på B460 eller H410 så kommer dessa inte att stödjas.

Intel Rocket Lake

PCI Express 4.0 är en självklarhet hos Rocket Lake dock finns det lite trevliga nyheter och förbättringar. Bland annat kommer ge stöd för full bandbredd för ett x16 grafikkort eller full bandbredd för X4 om man till exempel vill maxa sina SSD i NVM Express.

Som vanligt finns det flera olika processorer i Intel Core 11000-serien att välja bland och ni kan se alla i listan nedan.

Intel Rocket Lake Intel Rocket Lake Intel Rocket Lake

Priserna för nya Rocket Lake kommer som vanligt att variera, är man sugen på flaggskeppet Core i9-11900K så kommer prislappen hamna på strax under 6 000 kronor, nöjer man sig med Core i7-11700K så hamnar priset på cirka 4 500 kronor.

Lanseringen av Intels nya Rocket Lake 11000-serie kommer att börja säljas den 30 mars och vi får hoppas att det inte blir lika stor brist på dessa processorer som det är med grafikkorten.

Tidigare artikelDags för stor Satisfactory uppdatering
Nästa artikelSamsung har nu presenterat Galaxy A52 och A72

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn