Att välja rätt skärm till PC kan låta lättare sagt än gjort, men är man kräsen och jobbar mycket med bilder samt grafisk design finns det några saker att tänka på.

Förr när man valde skärm så var det oftast storleken som vi valde och tänkte på, det var ingen som tänkte på bildförhållande, panelteknik, färgstöd eller vilka andra funktioner en skärm har.

Idag är det betydligt annorlunda och det finns en rad olika specifikationer att hålla koll på om man vill ha en skärm anpassad för just det ändamålet man är ute efter.

Men fastän man inte känner till all termer och hur teknikerna fungerar så ska vi försöka klargöra detta och MMD varumärke som går under Philips har skärmar för flera olika ändamål. MMD har skärmar som passa dom flesta och några tips att gå efter är följande.

  • Färger – färger i en skärm kan variera stort och det gäller att hitta skärmen med rätt teknik samt rätt paneler för att framhäva färgerna rätt. En skärm med fokus på färg måste även kunna kalibreras på rätt sätt för att hålla skärmen uppdaterad för att skärmen ska ha rätt färgrepresentation.
  • Adobe RGB och sRGB – Detta är två andra termer som man borde hålla koll på och specifikt Adobe RGB som är en uppdaterad version av sRGB  och har som mål att reproducera 90 procent av färgerna, men målet är alltid mer än så.NTSC-basen är en annan vanlig standard för färgutrymme och att jämföra detta procentuellt mot sRGB ser det ut som följande 72% NTSC = 99% sRGB. Därför kan en skärm som kan reproducera mer än standard 72% NTSC leverera ännu mer levande och verkliga färger. De flesta av de nyare Philips-bildskärmarna är exempelvis utrustade med tekniker som gör att de kan leverera mellan 85% NTSC (122,9% sRGB) och 104% NTSC (130% sRGB).
  • Storlek – Att välja rätt storlek på en skärm kommer inte endast bero på plats man har eller storleken man tror är bra utan endast bildförhållandet. (se nedan)
    För en bra översikt över ditt kreativa arbete, jämförelser eller multitasking är en större skärm vägen att gå. Alla visningar under 27 ” ger helt enkelt inte skärmfastigheter som en fotograf eller en designer behöver. 32 ” och till och med 40 ” är lämpliga skärmstorlekar som erbjuder tillräckligt med utrymme för kvalitetsarbete. För några förslag som Philips har som är större än 27 tum är 328P6VJEB, BDM4037UW och 349X7FJEW.
  • Bildförhållande –  bör också beaktas. Widescreen-bildskärmar är nu vanliga, med många designers som går i 16: 9-bildförhållandet, eftersom det inte bara ger gott om horisontellt utrymme men relativt mer utrymme i höjd, till exempel i jämförelse med 21: 9. Detta innebär att det krävs mindre nacke och ögonrörelse för en bra överblick och kan proportionellt passa standardutskriftsstorlekar.
328P6VJEB
  • Upplösning – Valet av upplösning är mindre tydligt och bör övervägas i samband med skärmstorlek. Är Full HD tillräckligt? Eller ska användarna gå till Quad HD eller till och med 4K?
    QHD-skärmar har en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, medan Full HD har 1920 × 1080. Ju större skärm desto högre upplösningen vill man ha. Eftersom professionella fotografer och designers kommer att titta på skärmstorlekar på 27 tum och uppåt, blir det nästan ett måste att gå upp i upplösning och hamna på minsta QHD 2560 x 1440.
    Men planerar man att öka storleken till över 27 tum bör man överväga en 4K-bildskärm, en kategori som snabbt blir allt populärare. Upplösningen på en 4K-skärm är 3840 x 2160, vilket gör dem idealiska för invecklad inzoomning på fina detaljer. Med fler pixlar packade in i varje kvadratcentimeter på skärmen förblir enskilda pixlar omärkliga även vid nära inzoomingar. Den som arbetar med split-skärmar kan hitta en 40-tums toppskärm med superfina upplösning är det rätta valet för sina jobb.
  • Panelteknik – Det finns två vanliga tekniker, som är bra för grafikarbete: VA (vertikal alignment) och IPS (in-plane switching). Båda erbjuder liknande, extra breda visningsvinklar på 178 grader, vilket gör det möjligt att visa skärmen från nästan vilken vinkel som helst. Det finns en skillnad i färgnoggrannhet och konsekvent ljusstyrka, vilket är något högre i IPS-paneler. Många nya VA-paneldatorer är det dock väl kompenserat för speciella färgförbättrande teknologier, t.ex. Med Ultra Wide-Color-teknik i Philips-modeller, vilket ger färgnoggrannhet till en utmärkt nivå. Dessutom visar VA-paneler bättre svarta och bättre kontrast än IPS-paneler, och tenderar att ha lägre strömförbrukning. En skärm från Philips som passar in på panelteknik är 328P6VJEB.
BDM4037UW
  • Flat eller Curved – Detta är ned till personlig preferens. De senaste böjda skärmen sätter in skärmutrymmet försiktigt runt användarens synvinkel, vilket möjliggör större fokus på uppgiften framför sig. En curved skärm kan skapa en ökad djupuppfattning med minimal bildförvrängning. Vissa användare rapporterar emellertid en preferens för platta bildskärmar för att skapa (istället för att visa) innehåll för att minimala störningar vår påverka arbetet. Beroende på skrivbordsutrymme (och budget) kan det vara en bra idé att ha en dubbla bildskärmsinstallation: en platt och en curved om möjligt.

Sitter man alltså och jobbar mycket med grafiskt material såsom bilder, video och liknande så finns det några aspekter att tänka på och förutom dessa tekniska delar så måste man även tänka på ergonomisk justerbart samt rätt anslutningar.

Tidigare artikelLogitech introducerar Brio 4K Stream Edition
Nästa artikelSamsung visar upp Galaxy Note 8

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn