Vi gick från att använda bärbara datorer till att ersätta den med surfplattan. Vårt sätt att surfa har ändrats drastisk sedan smartphones, surfplattan och Facebook kom in i våra liv.

Att ständigt vara uppkopplade och ständigt ha tillgång till våra sociala media kanaler, har gett oss ett annat sätt att leva vardagen. All kommunikation sker numera i text eller bild. Det ska like:as och det – tyvärr – ska spridas massa näthat. Vi har sett en ökad statistik när det gäller mobbning och psykisk ohälsa just pga allt de här, att vi ständigt är uppkopplade.

Surfplattan har också med tiden blivit en utmärkt barnvakt för många föräldrar. På gott och ont. Man sätter igång antingen Youtube eller streamar något program/film eller så spelas det på surfplattan. Är detta något som känns igen?

En annan teknikpryl som också är den självklara barnvakten är våra smartphones. Tror det är rätt standard att föräldrar har barnappar installerade. Dessutom är det smidigare att ta med sig en smartphone till skillnad på en surfplatta när man är iväg med barnen. Är detta något man kan relatera sig till?

När man tänker tillbaka och reflekterar lite är det svårt att inte fascineras över hur mycket internet har förändrat vårt sätt att leva.

Exempel 1

Förr när vi ville lyssna på musik så var det radio eller CD skivor som gällde. Hur gör vi idag? Jo, vi kopplar upp oss antingen genom wi-fi eller surfen som finns på mobilen för att sedan koppla vidare till en extern högtalare som sedan spelar denna ljuvliga melodi.

Exempel 2

Kommer ni ihåg den tid då man samlades en fredag- eller lördagskväll och spelade poker eller brädspel med sina vänner och kanske satsade en liten slant? Idag har spelet utvecklats enormt och olika spelappar anpassas för att passa såväl mobiler som surfplattor. Idag kan du enkelt spela live casino på nätet där livs levande människor sköter spelet i realtid.

Exempel 3

Ville vi visa bilder från solsemestern tog vi fram fotoalbumet, alltså ett fysisk bokalbum som man kunde bläddra i tillsammans. Hur gör vi idag? Jo, vi tar fram vår smartphone. Antingen visar Galleri eller molnet där alla bilderna är.

Exempel 4

Om vi ville maila så behövdes en dator där man var tvungen att logga in och helst komma ihåg att logga ut också. Hur gör vi idag? Idag har vi mailen i våra smartphones och som ständigt plingar efter alla reklamutskick man får eller medlemskaps erbjudanden man får från alla butiker.

Vi vuxna är extremt duktiga på många timmars skärmtid men frågan är om våra barn är minst lika flitiga? Finns det något positivt med mycket skärmtid eller är de bara negativt? Hur kommer det att se ut om ett par år, kommer skärmtiden att ökas eller minskas?

Tidigare artikelApple har presenterat iPhone 11
Nästa artikelApple TV+ har fått lanseringsdatum