Artikel: 2020-talet kan vara spelsektorns årtionde

91

Spelsektorn är större än någonsin. 2021 genererade den över 198 miljarder dollar. 2020-talet har startat bra för spelmarknaden. Det har dykt upp en hel del nya titlar såväl som att det har fortsatts på befintliga spelserier. Nu är en intressant tid för alla som gillar att spela. Det också en spännande tid för de som vill investera i spelaktier.

Växande investeringsintresse

Den digitala tidsåldern har inte bara gjort det enklare för oss att kommunicera, streama och spela. Det har även blivit enklare att investera. Investeringsformerna är många och det går både att köpa och spekulera på aktier och andra instrument. Alla marknader är öppna för alla. Det innebär att du kan köpa aktier, följa index och spekulera på valutapar som EUR/SEK. Det går att öppna positioner på stigande som fallande prisutveckling. För att öka exponeringen kan du använda hävstänger. Det kan leda till större vinster, men ökar samtidigt risken.

All investering kommer med en risk och det är viktigt att välja en investeringsform, och ett instrument, som du är bekväm med. Om spel är ditt stora intresse kan aktier i spelföretag vara ett alternativ värt att utforska.

Positiv utveckling för stora spelföretag

Spelmarknadens tillväxt har gett resultat på börserna. Electronic Arts presenterade starka tillväxtsiffror från 2021 och 2022 förväntas att bli lika bra. Detta märks på deras akties värdeutveckling. Den positiva utvecklingen tillskrivs nya spel och fler spelare. I maj gick Apex Legends om Call of Duty som det mest populära FPS-spelet och FIFA hade över 150 miljoner spelare. Aktiekursen föll tillfälligt när FIFA och EA meddelade att de kommer att gå skilda vägar. Anledningen var att de inte kunde komma överens om ersättningen i sitt samarbete. Detta kommer däremot inte att påverka spelen, eller spelarna. Från och med 2023 kommer spelserien att byta namn och heta EA Sports FC, i stället för FIFA följt av ett årtal.

Apex-Legends-050219-016” (Public Domain) av instacodez

En annan aktie som ser ut att utvecklas bra är Microsoft. Likt EA har de haft stora framgångar med sina spel. I början av 2022 meddelade företaget att de hade lagt ett bud på Activision Blizzard på hela 68,7 miljarder US-dollar. Det är deras dyraste spelaffär hittills. Uppköpet har redan bekräftats men beräknas inte vara klart förrän våren 2023. Activision ligger bakom den populära spelserien, Call of Duty, och äger flera mindre spelföretag. Ett av dem är svenska King, som bland annat är kända för Candy Crush. Uppköpet kommer att bredda Microsofts spelutbud och göra dem till ett av de största spelföretagen på marknaden.

Källa: Unsplash

Alla spelbranscher växer

Det är inte bara de stora spelföretagen som ser ut att gå en positiv framtid till mötes. Även mindre studios inom olika spelbranscher växer. Mobilspeltillverkare, datorspelstillverkare och iGaming-bolag har sett en positiv utveckling på börsen. Paradox Interactive, som ligger bakom spel som Stellaris och Crusader Kings-serien, är ett exempel. Ytterligare två är G5 Entertainment, som satsar på spel för mobila enheter och Kindle Fire, och Evolution Gaming, som utvecklar B2B-lösningar samt äger speltillverkare som NetEnt.

Spel och investering är en spännande kombination och spelsektorn växer. Alla investeringar kommer däremot med en risk. Det är viktigt att väga riskerna med fördelarna och hitta en investeringsform som passar dig.

Tidigare artikel8BitDo nya handkontroll för funktionshindrade
Nästa artikelDragon’s Dogma 2 har tillslut offentliggjorts