TeknikHype bjöds in till Intel för att få information om ”Haswell”, 4:e generationens processorer, som nu släpps.

Den tredje generationens Intel Core-processorer Ivy Bridge var revolutionerande med ett stort teknikgenombrott i form av den nya 3D-processorn Tri-Gate. Den 4:e generationens processorfamilj bygger på samma tillverkningsprocess men har en helt ny arkitektur med stora förbättringar som följd. Arkitekturen baseras på 22nm-tillverkningsteknik med 3D-transistorer vilket ger den nya generationens Intel Core-processor den högsta prestandan någonsin och det med betydligt bättre grafikprestanda. Den nya arkitekturen innebär dessutom den största förbättringen av energieffektivitet och batteriprestanda i Intels historia.

Intels Jan Östling – teknisk expert, Anders Huge – ansvar för konsumentprodukter, och Lars Sandrén – teknisk produktionsspecialist på Intel visade en demonstration om 4:e generationens Core-processorer. Här ingår bland annat i de mobila processorerna en fyrkärning processor med Intel Iris Pro-grafik, eller mer anpassat för Ultrabook sytemchip med Intel Iris-grafik som val. Till de med desktop finns K-serien där möjligheter finns att ställa in och maximera efter den miljön som används.

0

30 % av alla datorer idag har en Intel Core i5 processor i sig. Med den 4:e generationens nya processorer öppnas en spännande marknad upp för konsumenterna. Det har hänt mycket de senaste åren, men Intel uttrycker att de nu jobbat extra mycket för Ultrabook. Med den nya processorn till PC så blir det en rejäl uppdatering på en dator som bara är tre-fyra år.

1

Mycket fokus på Ultrabook

Ultrabook blir allt tunnare och ändå ska prestandan öka och strömförbrukningen minska. Intel jobbar med ny teknik som förbättrar kommunikationen i själva tekniken för maximera allt inifrån. Med ny form för att integrera kretsarna (BAG) får allt plats på ett chip med huvudprocessor och PCH (platform controller hub) integrerat kan processorerna användas till riktigt tunna produkter.

Intel samarbetar med alla utvecklare med alla sorters applikationer och även med touch-tillverkare, för Intel tror att det snart inte säljs Ultrabook utan touch.

Den nya generationens processor går att styra mer exakt för att öka förmågorna i de miljöer den används till. Allt fokus handlar om ”User experience” d.v.s., användarens upplevelse ska maximeras till det användaren vill. För vissa användare handlar det om form, medan för andra kanske det handlar om batteri, touch, grafik mm. Den nya grafikprestandan kan ge dubbelt så bra prestanda. Oavsett vilka önskemål så ligger fokus alltså på upplevelse men även minskat energiuttag.

Iris

Iris – ett varumärke för integrerad grafik. Betäckningarna Intel Iris graphics och Intel Iris Pro graphics i stället för tidigare “GT”. Iris ger upp till två gånger förbättring än tidigare generation gällandes bland annat batteri  och upplösning per skärm, och har Quick sync. Det blir fler delar i grafikmiljön, mjukare upplevelse och snabbare behandling.

Ultrabook får dubbelt så bra prestanda jämfört med 3e generationen, det kommer gå snabbare och flyta på bättre. Ultrabook kommer bli användbara till spel som t.ex. Call of Duty. Med Iris kan man spela med 1920×1200 60 FPS eller Iris pro 1920×1080 131 FPS, något som tidigare inte var möjligt på en Ultrabook. 4:e generationen har en diskret grafiklösning som är integrerad. Från år 2006 så är det nu en 75 gånger ökning i grafik.

4

Ultrabook får även nya krav på sig från Intel vid användandet av 4:e generationens processorer. Några av de nya kraven är Touch, ett snabbt uppvaknande på max tre sekunder, sju dagars stand by med fresh data, minst sex timmars full HD-videotittande, och att det måste finnas förinstallerat antivirus och anti-theft samt identity protection technology. Storleken kommer det också finnas krav på. Max 23 mm, och då har man lagt till två mm som maxgräns pga. touch.

5

WiDi 4.1

Intel lovar alltså förbättringar inom de allra flesta områden inom prestanda, energieffektivitet, grafik och så vidare. Det sker också förbättringar av Intel WiDi. WiDi som betyder trådlös HD innebär att man exempelvis lätt kan föra över HD-videos till sin TV med en enkel touchrörelse. Några nyckelfunktioner med 4.1 är att det ska vara snabbare responstid och finnas support för fler USB-produkter.

haswell 7

Avslutningsvis tackar TeknikHype Intel för möjligheten att få ta del av detta event och för all information. För er som vill se lite mer detaljerad information kan ni läsa på här nedan om 4:e generationens Intel Core i7.

haswell 12

 

Tidigare artikelVideo: Final Fantasy IV till Android
Nästa artikelNyhet: ASUS fortsätter på hybridspåret med VivoMouse

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn