Samsung har släppt Galaxy Alpha, en modell med ny design men äldre hårdvara. Hur funkar det?

Samsung Galaxy Alpha är en telefon som känns som ett första steg i en ny design för Samsung. En telefon där man får betala för designen dock, för rent specifikationsmässigt så är telefoner som Samsung släppte för över ett år sedan bättre. Exempelvis Samsung Galaxy S4. Den har större skärm, bättre upplösning och bättre batteri som några exempel, och nypris i dag ligger runt 3200 kronor. En Alpha ligger runt 5000 kronor.

Jag ska fortsätta jämförelserna med S4, när det gäller processor. Alpha har en Exynos 5 5430 Qualcomm processor och en S4 Snapdragon 600 APQ8064T. En Exynos 5 har förvisso åttakärnig processor jämfört med fyra, men en Snapdragon har 60% högre klockfrekvens och kan erbjuda mer fps. Så, även om åtta låter dubbelt så bra än fyra, så är det inte fallet.

Samsung Galaxy Alpha har Android 4.4.4 och förhoppningen är att Alpha är en av de första av Samsungs mobiler som får 5.0 Lollipop. Men med all denna faktan, hur är själva Galaxy Alpha att använda?

Samsung galaxy alpha 3

Design

Redan vid första greppet märks det att Samsung har gjort något annorlunda. I stället för den lite räfflade plasten som först brukar kännas i handen, känner man nu en kall metallkant. På framsidan har de en fysisk knapp, som även den känns mer robust än på tidigare S-modeller, eller Note.

Jag som är van med lite större mobiler tycker denna känns väldigt liten och slimmad, i vikt och mått ganska lik en iPhone 5 exempelvis.

Samsung galaxy alpha 1

iPhone 5 – Galaxy Alpha – Galaxy Note 3

Baksidan, är greppvänlig och har tackolov inte den helt perforerade stilen som exempelvis S5. Känslan är lite läder/gummiaktig. Baksidan som man lätt kan ta bort, är otroligt tunn men sitter trots detta helt perfekt då man klickar tillbaka den igen.

På vänster sida sitter en volymknapp, knappen följer designen väl genom att vara lite upphöjd längst ut, på samma sätt som hela telefonen är, med sina kanter. På höger sida sitter en lite mindre av/på-knapp. På ovansidan sitter 3.5mm-uttaget. Det har fått en liten utfasning för att få plats. Även kameran på baksidan står ut lite. Även längst ner, där plats för micro-USB finns, sker en liten utbuktning på telefonen. Denna i kombination med kameran, gör så telefonen ligger stadigt på plant underlag.

Samsung Galaxy Alpha är tunn om man jämför med exempelvis Samsungs Galaxy S5 som är 8,1 mm tunn. Alphan bräcker det med att vara endast 6,7 mm, och den känns verkligen nätt.

Samsung galaxy alpha 4

Skärmen

Skärmen känns väldigt skarp. En Super AMOLED-skärm är en härlig upplevelse med fina kontraster.  Allt är väldigt klart och med bra ljus. Storleken är 4,7 tum och har upplösningen 1280 x 720. Då jag ovan jämförde lite med en iPhone 5, och den är med på bild här, är det värt att nämna att en sådan har 4 tum och upplösningen 640 x 1136. PPI:n håller sig dock över 300, så med 720 p kan det ses som en fördel och lite bra för batteriet, när skärmen ändå är så pass liten som den är.

Designen och formatet har dock lett till ett par kompromisser som måste läggas till telefonens minussidor. En av dessa är att det saknas utrymme för minneskort. Man kan välja 16 eller 32 GB inbyggt minne, men att sätta i något eget det går inte. Eftersom detta inte går anser jag att det är dåligt med enbart 32 GB som max i minne.

Samsung galaxy alpha 5

Användarupplevelse

TouchWiz är ett UI som här på Teknikhype fått lite blandade åsikter. Men, med uppdaterat TouchWiz, så fungerar det faktiskt bra. Nu i alla fall! Min erfarenhet av Samsungmobiler är att de kan bli lite slöa ju längre tiden går. Men som sagt, under testperioden har saker flutit på bra. De stora problemen tycker jag handlar mycket om tangentbordet, och att skriva text. Jag anser att Samsungs egna tangentbord är slött och ologiskt, och tycker man tjänar mycket på att ladda ned något annat. Nu har jag hållit mig till standardtangentbordet, vilket varit lite av en prövning.

Under Benchmarktest märks det att den arbetat hårt, då den blir ganska varm.

Benchmarktest

I Mark 3D blev resultatet lite otydlig. Men, den kommer ovan Fujitsu Arrows NX F-05F och under Sony Xperia Z3 i ett grafiktest, och samma test andra gånger placerar den ovan Samsung Galaxy Tab Pro 10.1″ och under Asus Memo Pad 8. Så, därav otydligheten. Mark 3D varnar också över detta att appen inte riktigt kan läsa av. I test av skärmen, och färgerna i LCD-testet är den enda färgen jag kan anmärka något på den grå, som i mina ögon tappar lite i sin helhet och ger inte en lika solid bra färg som de andra.

Samsung Alpha finger 2 TH Samsung Alpha finger 1 TH

Fingeravtrycksläsare och pulsmätare

Samsung Galaxy Alpha är utrustad med fingeravtrycksläsare så man alltså kan låsa upp sin mobil med sitt fingeravtryck. Trots att knappen är avlång, så går det, oftast. Med pekfingret fungerade det i 9 fall av 10, men värre med tummen som jag också hade registrerat. Den fungerade inte då jag använde något annat finger, vilket kändes tryggt.  Alphan har även en pulsmätare på baksidan, där man kan hålla koll på sin puls, som en del i S Health.

Samsung Alpha batteri

Batteri

Batteriet kan ses som lite klent. Men att ha den på och kolla lite saker då och då, gör att det håller. När de krävande sakerna sätts igång märks det att batteriet används. På 7 minuter försvann 5% under ett Benchmarktest till exempel. I batteritest jag utförde hamnade den under Galaxy S4 och strax ovan Xiaomi MI 3. Vardagsanvändandet visar att batteriet på 74% då Alphan varit igång från 8-16, och jag hade kollat lite saker då och då på den.

Kamera

Alpha levereras med en kamera på 12 MP bak, och 2.1 MP fram. Den har inte så många olika lägen men de som finns är Auto, Vackert ansikte, Foto och mer, Panorama, Virtuell tur och Dubbel kamera. Här är lite jämförelser Galaxy Alpha, Note 3 samt iPhone 5. I bildexemplen är alla bilder fotade med Auto. Det är naturligtvis upp till betraktaren att avgöra vilken bild som är bäst, men jag anser att Note 3 grejade utomhusbilden bättre än Alpha, men att Alphan fick bäst bild inomhus av de tre mobiltelefonerna.

Samsung Alpha fototest Note 3 vass Samsung Alpha fototest Alpha vass Samsung Alpha fototest iphone 5 vass

Note 3 – Alpha – iPhone 5

Samsung Alpha fototest Note 3 inne Samsung Alpha fototest alpha inne Samsung Alpha fototest iphone 5 inne

 

Note 3 – Alpha – iPhone 5

Specifikationer

Modell Samsung Galaxy Alpha SM-G850F
SIM Nano-SIM
OS Android 4.4.4 KitKat
Processor Octa Core Processor, (4x Cortex A15 + 4x Cortex A7)
Minne 16 eller 32 GB
Höjd x Bredd x Djup x Vikt 132.4 x 65.5 x 6.7 mm  115 gram
Skärm Super AMOLED 720 x 1280 pixlar
Skärmstorlek 4,7 tum
Kamera 12 MP bak med blixt, 2,1 MP fram
Batteri 1,860mAh

Samsung galaxy alpha 6

Omdöme

Jag tycker verkligen Samsung har gjort bra ifrån sig genom att gå ifrån plastigheten och här gjort en lite annorlunda design. Hårdvarumässigt är det inga direkta nyheter eller uppdateringar. Jämför man med en Samsung Galaxy S4 som har bättre specifikationer, så får man den för cirka 3300. En Alpha kostar från cirka 5000 kronor. Det man betalar för är alltså gissningsvis designen. Är det värt det? Nja. Trots att det är en riktigt snygg och läcker mobil så anser jag att Alpha tappar en del i sin prestanda och pris. Jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa en sämre telefon för 2000 kronor mer bara för utseendet. Då vi testade Samsung Galaxy S4 fick den ett bra i betyg, vilket då gör att Samsung Galaxy Alpha förblir betygslös och detta just på grund av kombinationen högt pris till sämre prestanda. En stor eloge till Samsung dock som är något på gång nu med sin nya design!

Fördelar Nackdelar
Designen Priset

Hårdvaran

Batteri

Minne

 

Tidigare artikelTH Skolan: Nytt tangentbord och varför?
Nästa artikelNyhet: Nokia lanserar nya surfplattan N1

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn